top of page
Keresés
  • Szerző képeNémeth Veronika

Közös sikert ünnepelt a Széchenyi-egyetem és a Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum

A Széchenyi István Egyetem színeiben indult három tehetséges fiatal nemrégiben a X. Kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztiválon, ahol csapatuk ifjúsági kategóriában első helyezést ért el. A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum tanulói az egyetem tulajdonában lévő vendéglátóhelyeken töltik szakmai gyakorlataikat, ahol felkészítették őket a versenyre. A diákok már a gasztronómiai világbajnokságra és olimpiára készülnek.

 

Elismerő oklevelet vehettek át nemrégiben a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusán a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum diákjai, akik a X. Kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztivál első helyezettjei lettek ifjúsági kategóriában. A 11. osztályos fiatalok a Széchenyi István Egyetem tulajdonában lévő vendéglátóhelyeken töltik szakmai gyakorlatukat: Balázsi Bence és Horváth Zoltán a Famulus Hotel Pódium Éttermében, míg Szabó Benjamin a Sieger Sportbárban dolgozik. A diákok felkészítése gyakorlati helyeiken zajlott, emiatt büszkén viselték az „Egyetem gyöngyei” csapatnevet. Felkészítőik Bódisné Karczagi Katalin, Mészáros Balázs, Miléder László és Pataki Ádám voltak.

Baloghné Pálfi Edina, a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum igazgatója és dr. Remsei Sándor, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja köszöntötték a győztes csapatot és az őket felkészítőket. (Fotó: Adorján András)

„Nagy öröm, hogy közös sikert ünnepelhetünk partnerünkkel, mely még tovább erősíti az együttműködést. A csapat kiemelkedő országos eredménye is e remek kapcsolat kiváló példája és egyben mérföldköve is. A Széchenyi-egyetem célja, hogy jelen legyen a régió turisztikai és gasztronómiai szférájában és magas színvonalú vendéglátóhelyeket működtessen, amihez a jó alapanyagok mellett elengedhetetlenek a kimagasló szakemberek” – húzta alá dr. Remsei Sándor, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja.

 

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy partnereinkkel kiegészítsük egymást a tehetséggondozásban, és így a lehető legjobb színvonalú oktatást biztosítsuk diákjainknak. A közös munka az ő fejlődésüket segíti elő, hiszen szakmai tudásukat emeli még magasabb szintre. Köszönettel tartozunk duális partnereinknek, hogy segítették a fiatalok felkészülését és támogatást nyújtottak számukra a gasztronómia mindennapjaiban” – hangsúlyozta Baloghné Pálfi Edina, a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumának igazgatója.

A győztes diákok, valamint felkészítőik és segítőik (Horváth Attila és Borbély Adrienn) csoportképe. (Fotó: Adorján András)

A kapuvári versenyen a diákoknak a híres helyi böllérmájat kellett elkészíteniük, valamint egyéni ételekkel is elkápráztatták a szakmai zsűrit. A nívós megmérettetésen több mint 90 csapat vett részt. „Többhetes felkészülés előzte meg a versenyt, ami alatt sokat ötleteltünk együtt és igazán összekovácsolódtunk. Nagyon hálásak vagyunk a gyakorlati helyeinknek ezért a lehetőségért” – mondta Balázsi Bence. „A szakmai gyakorlat nagyon sokat ad mindannyiunknak: felelősségre nevel és mindennap élesben szembesít izgalmas kihívásokkal. Szerencsések vagyunk, mivel gyakorlati helyeinken hagynak minket érvényesülni, és szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat” – tette hozzá Horváth Zoltán.

 

A tehetségek jelenleg egy egyedülálló mentorprogramban vesznek részt, ahova a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhármukat kiválasztotta. Itt kétéves felkészülés vette kezdetét, ahol az ország legjobbjait képzik a legmagasabb szintű nemzetközi gasztronómiai versenyekre. „A program által lehetőségünk van bekerülni a nemzeti junior válogatottba és 2026-ban hazánkat képviselni a kulináris világbajnokságon, majd 2028-ban az ifjúsági kulináris olimpián” – húzta alá Szabó Benjamin.

 

„A versenyek fontos fejlődési lehetőséget jelentenek, hiszen általuk új szemszögből tekinthetünk a vendéglátásra. Gyakornokaink hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattak itt és külön öröm számunkra, hogy ilyen szépen vették az akadályokat. Büszkék vagyunk arra is, hogy a nálunk gyakorlatot töltő fiatalok egy kiemelt országos mentorprogramban vehetnek részt, ahol megszületik a magyar gasztronómiai elit következő generációja. Cégcsoportunk kiváló eredménynek tartja, hogy a program összes nyugat-magyarországi régióból származó résztvevője a Pannon Famulus Kft. valamely éttermének gyakornoka” – emelte ki Mészáros Balázs, a Pódium Étterem executive séfje.

bottom of page