top of page
Keresés
  • Szerző képeCzeiner-Szücs Anita

Közös koncert – A Széchenyi István Egyetem hidat épít Győr és Iowa között

Az Észak-iowai Állami Egyetem fúvósegyüttese a Széchenyi István Egyetem fúvószenekarával, a Győr Symphonic Banddel adott közös koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben. Megnyitóbeszédében dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi rektorhelyettese hangsúlyozta, mint egy erős szárnyú madár, úgy teremt egyensúlyt a művészeti képzés a műszaki tudományok terén élen járó Széchenyi-egyetemen.


A Széchenyi István Egyetem szélesre tárja a kapukat a nemzetközi hallgatók és oktatók előtt, emellett dinamikusan erősíti külföldi partnerkapcsolatait is. Mindezzel valódi nemzetközi környezetet biztosít az itt tanulóknak. Ennek is köszönhető, hogy a globális hallgatói közösség folyamatosan erősödött az elmúlt években. Jelenleg már 65 országból mintegy 800 külföldi fiatal jár a Széchenyi-egyetemre.


Az intézmény vendégeként érkezett Győrbe az Észak-iowai Állami Egyetem fúvósegyüttese is, amely a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Győr Symphonic Banddel adott közös koncertet az Egyetemi Hangversenyteremben hétfőn.


„Hisszük, hogy a zene hidat képez a kultúrák között, ezt építjük a mai estén”

– mutatott rá köszöntőjében dr. Hontvári Csaba, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja.


A közös koncert egyedülálló élménnyel gazdagította a közönséget. A Győr Symphonic Bandet Szabó Ferenc karnagyként irányította.

(Fotógaléria: Széchenyi István Egyetem/Májer Csaba József)


A dékán elmondta, az amerikai együttes már korábban felfigyelt a győri zenészek színvonalas teljesítményére, s ezért kezdeményezték, hogy európai turnéjukon közös esten léphessenek fel a győri együttessel is.


A Széchenyi István Egyetem számára rendkívül fontos, hogy nemzetközi színvonalú és angol nyelven is választható képzései mellett a globális értékeket a kultúra terén is közvetítse polgárai felé, s olyan egyedülálló élményekkel gazdagítsa a hallgatói életet, színesítse a győri estéket, mint ez a koncert.


„A műszaki tudományok területén élen járó egyetemünk számára a művészeti képzéseink sikerét létfontosságúnak tartjuk az egyensúly szükséges megteremtéséhez, így e két pillér erős szárnyú madárhoz hasonlítható”

– emelte ki megnyitó beszédében dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes, aki a közönségnek angol és magyar nyelven adott ismertetőt a Széchenyi István Egyetemről.


A hangulatos estén mindkét zenekar nemzeti kultúrájához kötődő műveket adott elő, közelebb hozva ezzel egymáshoz értékeiket.


Együttműködésük szimbólumaként az est záródala előtt a zenekarok vezetői ajándékokat adtak át egymásnak. Eközben dr. Danny Galyen, az amerikai együttes dirigense hatalmas taps kíséretében megjegyezte: „Igazán köszönjük a közreműködésüket, Önök csodálatosan játszanak.”


Az iowai zenekarigazgató már márciusban közelről megismerhette a zenekart és az egyetemet, ugyanis vendége volt a VIII. Győri Nemzetközi Hidas Frigyes Fúvószenekari Karmesterkurzusnak. Az amerikai–magyar együttműködés tehát várhatóan folytatódhat.


A nagyszabású esten dr. Danny Galyen vezető karmesterként míg dr. Justin Mertz vendégkarmesterként irányította az iowai együttest. Dr. Anthony Williams professzor (középen) pedig egyedülállóan érzékeny harsonajátékával kápráztatta el a közönséget. (Fotógaléria: Széchenyi István Egyetem/ Májer Csaba József)

bottom of page