top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Magas szintű tudást visznek magukkal a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának végzettjei

Összesen 29 hallgató vette át oklevelét a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának diplomaátadó ünnepségén, amelyet június 25-én, szombaton tartottak az Egyetemi Hangversenyteremben.

Dr. Hontvári Csaba dékán ünnepi beszédében úgy fogalmazott: igyekeztek olyan körülményeket teremteni, hogy széchenyis hallgatóként jól érezzék magukat. „A hely adottságaiból is fakadó közvetlenség, természetesség lehetőséget adott a személyesebb együttműködésre” – hangoztatta a dékán, hozzáfűzve, hogy az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt lezárások következtében élni kellett a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel is.

„A 2021-2022-es tanévben visszaköltözhettünk második otthonunkba, a virtuálisból a valóságos térbe és időbe. Koncert koncertet követett, intézményen belül és kívül egyaránt, s jó volt újra közös térben és élményben terveznünk, lennünk, dolgoznunk”

– mondta. Kiemelte: minden végzett tarisznyájában van annyi tudás, amennyivel bízvást mehet tovább a következő lépcsőfokra, vagy kopogtathat be a zeneiskolák, zenekarok, énekkarok ajtaján.


Dr. Hontvári Csaba arról is beszélt, hogy a karon 2021 szeptemberében megindulhatott a képzés olyan fiatalok számára, akik a kreatíviparban szeretnének kiteljesedni tervező grafikusként, formatervezőként vagy építőművészként.

„Karunk zenész és design szakos hallgatói új ismeretségeket köthettek a Gárdonyi utcai oktatási épületben a csoportos órák és az egyéni gyakorlások szünetében, a kari HÖK-rendezvényeken, szakesteken”

– mondta.


A beszédet követően Gálfi Nikolett zongora előadóművész, valamint Komáromi Erik és Miklósi Fruzsina klarinét zeneművésztanár szakon végzett hallgatók produkciója, majd díjátadások következtek. A Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata kilencedik alkalommal adta át a legtöbb szavazatot kapott tanárnak az Oktatók a Hallgatókért díjat. A Művészeti Karon az elismerést ezúttal Szabó Balázs, a Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszék egyetemi docense érdemelte ki. Három, kiemelkedő közösségi tevékenységet folytató hallgatónak – Olajos Hangának, Reicz Virágnak és Sas Nelli Eszternek – Pro Auditoribus díjat ítéltek oda.


A híres magyar hegedűkészítő, Kónya István aranykoszorús mester emléke előtt tisztelegve egyik fia és unokája, id. Kónya Lajos és ifj. Kónya Lajos hegedűkészítő mesterek 2015-ben díjat hoztak létre. Az alapítók a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának egy, a tanév során kiváló tanulmányi teljesítményt nyújtó vonós hangszeres tehetséges hallgatóját jutalmazzák. Az elismerést Nádházi Márk klasszikus hegedű előadóművész szakos hallgató vehette át.

Fotógaléria: A végzettek az Egyetemi Hangversenyteremben vehették át diplomájukat. (Fotó: Mekliz Fotóstúdió)

bottom of page