top of page
Keresés
  • Winkler Csaba

Nemzeti ünnep: Széchenyi-egyetemi polgárokat és az intézményhez kötődő személyeket tüntettek ki

Frissítve: márc. 17.

A Széchenyi István Egyetem több munkatársa, egykori hallgatója, együttműködő partnere vehetett át állami és győri kitüntetést a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.


Széchenyi-díjat kapott dr. Bihari Mihály jogász, a politikatudomány doktora, a Széchenyi István Egyetem professor emeritusa, az Alkotmánybíróság volt elnöke a magyar politológiaoktatás megalapozásában vállalt kiemelkedő szerepe, jelentős tudományos, oktatói és oktatásszervezői, valamint a győri egyetemi szintű jogászképzés megszervezésében alapító atyaként végzett tevékenysége elismeréseként.

Sulyok Tamás köztársasági elnök adta át a Széchenyi-díjat Bihari Mihálynak. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Choi Insu, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának habilitált egyetemi docense, zongoraművész és Mészáros Márta, az intézmény Nemzetközi Programok és Alumni Központjának vezetője. Ezt az elismerést kapta Őrsi Ferenc Győrben járműgyártási szakon végzett, az alma materrel intenzív kapcsolatot ápoló egykori hallgató, a nemzetközi autóbuszgyártás vezető cégének ipari formatervezője.

Mészáros Márta és dr. Choi Insu a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetéssel.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Mészáros István mesteroktató, a Távközlési Tanszék munkatársa. Ezt az elismerést kapta Szabady János közgazdász, hely- és sporttörténész is, aki a Győr térségében működő vízügyi szolgáltató cég korábbi igazgatási vezetőjeként több évtizeden át szervezte a vállalat és az egyetem együttműködését.


Dr. Pup Dániel egyetemi adjunktusnak, az egyetem Járműipari Kutatóközpontja szakmai koordinátorának, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék oktatójának Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat elismerést ítéltek oda.

Dr. Pup Dániel és Mészáros István a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen vették át kitüntetésüket.

A március 15. alkalmából tartott díszközgyűlésen adták át a Győr Díszpolgára kitüntető címeket és a Pro Urbe Győr díjakat. Díszpolgári címet adományozott az önkormányzat dr. Kerényi Ervin ügyvédnek, Kulcsár Béla igazságügyi gépjárműszakértőnek, Villányi Tibornak, a Győri Zsidó Hitközség elnökének és Zalán Barnabásnak, a Rába-gyár egykori vezérigazgatójának.


Dr. Kerényi Ervin értékes jogi tanácsaival az 1990-es években sokoldalúan támogatta a jogelőd Széchenyi István Főiskola fejlődését, s tagja volt a győri, egyetemi szintű jogászképzés indítását előkészítő szakmai testületnek. Kulcsár Béla a Széchenyi István Egyetem címzetes egyetemi docense, a közlekedésbiztonság tárgy oktatója. Villányi Tibor az egyetem holdudvarának jeles személyisége, az intézmény legmagasabb közösségi elismerése, a Pro Universitate díj birtokosa. Zalán Barnabás 1996-tól 2001-ig az Universitas-Győr Alapítvány kuratóriumi tagjaként a győri egyetem előkészítését, szervezését széles körű gazdasági kapcsolataival, megfontolt javaslataival és kritikusan megfogalmazott véleményével támogatta.


Pro Urbe Győr díjban részesült Ferenczi Tamás János festőművész, Molnár György fotós, valamint posztumusz díjjal ismerték el Csáky Anna költőt. Molnár György a Győri Szalon egyik szerkesztőjeként nagy szimpátiával és érdeklődéssel fogadta, fogadja a Széchenyi István egyetem tevékenységéről szóló híreket. Csáky Anna egykor az intézmény nyelvtanára volt.

A győri díszközgyűlés kitüntetettjei prof. dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel. (Fotó: Marcali Gábor)

bottom of page