top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Nigériai kapcsolatait erősítette a Széchenyi István Egyetem

Nigéria magyarországi nagykövete, dr. Modupe Enitan Irele is részt vett a Nigériai Nemzeti Védelmi Főiskola delegációjának Széchenyi István Egyetemen tett látogatásán. A találkozó nemcsak a két ország, de a két intézmény közötti kapcsolatokat is erősítette.


A Széchenyi István Egyetem egyik stratégiai célja, hogy növelje globális láthatóságát, s arra törekszik, hogy folyamatosan bővítse nemzetközi kapcsolatrendszerét. Ennek jegyében érkezett a Nigériai Nemzeti Védelmi Főiskola több mint húsztagú küldöttsége a győri és a mosonmagyaróvári campusra.


A győri találkozón Abdulrasheed Oluwaseyi Kotun mutatta be főiskolájukat. Beszédéből kiderült, hogy intézményüket 1992-ben alapították, és fő tevékenysége tisztek képzése a nigériai hadsereg, haditengerészet, légierő, valamint rendőrség számára, de baráti országokból is érkeznek hozzájuk hallgatók a világ minden tájáról. A védelmi és a biztonsági tanulmányok terén vezető felsőoktatási intézménynek számítanak a nyugat-afrikai államban.

Abdulrasheed Oluwaseyi Kotun (fotó: Májer Csaba József)

Az eseményen dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora felvázolta azt az utat, amelynek során egy műszaki főiskolából mára valódi universitas, Magyarország egyik meghatározó egyeteme jött létre, amely mind a QS, mind a Times Higher Education rangsorában szerepel. Kiemelte: a nemzetközi kapcsolatok erősítése azért különösen fontos, mert – mint azt a mostani világjárvány is megmutatta – a problémák globálisak, ezért a megoldásoknak szintén azoknak kell lenniük. Szerinte minden ember, egyetem és nemzet tud valami olyat, amit megtaníthat a világnak.


A nigériai vendégek ezt követően átfogó képet kaptak a Széchenyi-egyetem tevékenységéről. Dr. Zseni Anikó, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánhelyettese és dr. Feszty Dániel, a Járműfejlesztési Tanszék vezetője a kar működésébe adott bepillantást. Kiemelték a rendkívül szoros kapcsolatot az Audi Hungariaval, amely a világ legnagyobb motorgyárát és egyetlen Németországon kívüli fejlesztőközpontját működteti Győrben. A gyakorlatorientált, projektalapú képzést nyújtó győri egyetem a fejlesztési folyamatok integrált partnere. A hallgatókat az is segíti, hogy részt vehetnek az egyetem Formula Student-csapatainak munkájában.

Dr. Feszty Dániel (fotó: Májer Csaba József)

Dr. Kuczmann Miklós, az Automatizálási Tanszék professzora a digitális gyártás magyarországi szerepét ismertette, míg dr. Mayer Ádám, az Apáczai Csere János Kar Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa a Nigériai Amerikai Egyetemen szerzett tapasztalatairól beszélt. Frank Ágnes a Pályázati Iroda csoportvezetője az egyetem innovációs ökoszisztémáját fejtette ki prezentációjában. Elmondta: az intézmény ösztönzi a tudományos eredmények piaci felhasználását, fejleszti a vállalkozói kompetenciákat a hallgatók és a fiatal kutatók körében, valamint támogatja az egyetemhez kapcsolódó spinoff és startup vállalkozásokat. Az elmúlt két év legfontosabb eredményei között említette a bővülő innovációs szolgáltatásokat, a kutatás-fejlesztési menedzser képzés elindítását, valamint a Hallgatói Innovációs Projektet, amelyben 30-nál több vállalat, 180-nál több hallgató és 30-nál több munkatárs vett részt.

A találkozó résztvevői (fotó: Májer Csaba József)

A találkozót megtisztelte jelenlétével dr. Modupe Enitan Irele, Nigéria magyarországi nagykövete, aki hangsúlyozta: a folyamatosan változó, egyre innovatívabbá váló világban Nigéria és Magyarország egyaránt tud profitálni az egymással régóta meglévő jó kapcsolatból, amit a különböző együttműködések, csereprogramok tovább erősítenek. Kiemelte, hogy Magyarországon az egyetemek jó feltételekkel várják a külföldi hallgatókat, így Győrben is. Megjegyezte azt is, hogy nagy érdeklődéssel hallgatta a győri egyetem szoros partnerségét az iparral.

Dr. Modupe Enitan Irele (fotó: Májer Csaba József)

A Széchenyi István Egyetemen az elmúlt években jelentősen nőtt a külföldi hallgatók létszáma, amely már meghaladja a hatszázat. A nigériai A nigériai Stipendium Hungaricum-hallgatók egyike Edun Nelson, aki első évét tölti Győrben, építészetet tanul. „Megszerettem az itteni embereket és az országot, amely nagyszerű benyomást tett rám. Remek élményekkel gazdagodtam, mióta itt vagyok Győrben. Az oktatók pedig arra ösztönöznek bennünket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, ami rendkívül tetszik” – válaszolta kérdésünkre.


A nigériai küldöttség tagjai a győri program után a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karára látogattak, ahol dr. Szalka Éva dékán fogadta őket, és többek között a precíziós gazdálkodással kapcsolatos kutatásokkal ismerkedtek. Egy sétát is tettek a campuson, amelynek központi épülete, a nemrégiben megújult vár lenyűgözte őket.

Pillanatfelvétel a mosonmagyaróvári találkozóról.

bottom of page