top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Parkolóhelyeket teremt polgárainak a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem számára fontos, hogy az intézménybe autóval érkező munkatársai és hallgatói számára megfelelő számú, kényelmes parkolási lehetőséget biztosítson. Ennek érdekében több mint ezer parkolóhelyet alakított ki és üzemeltet győri és mosonmagyaróvári campusain, telephelyein.

„A munkáltatók jelentős része nem biztosít parkolóhelyeket kollégáinak, számunkra viszont ez régóta prioritás. 2019-ben ugyanakkor arra kényszerültünk, hogy átfogóan szabályozzuk a parkolók használatát. Ennek oka az volt, hogy a győri campus környékén fizetőssé vált a parkolás, aminek hatására olyanok is nagyon sokan a területünkön hagyták járműveiket, akár egész napra, akik a városban másutt dolgoztak vagy intézték ügyeiket. Emiatt gyakran éppen az egyetemi polgárok nem tudtak helyet találni autójuknak. A változtatással azt kívántuk elérni, hogy elsősorban számukra, valamint az intézményünkbe érkező vendégeinknek biztosítsunk parkolási lehetőséget” – fejtette ki dr. Kovács Zsolt általános és oktatási elnökhelyettes.


Hozzátette:

azóta több parkolózóna csak a munkatársaknak és a hallgatóknak elérhető, a szabadon használható zónákban pedig a külsősök díj ellenében parkolhatnak, ami jelenleg 360 forint óránként. Az utóbbi tarifát az egyetem mindig a szomszédos városi zónához igazítja, hogy a külsősöknek ne legyen előnyösebb az intézmény területén parkolni. Az egyetem ezt a lehetőséget a hallgatók és a kollégák számára rendkívül kedvezményes, évi 4900 forintos bérlettel biztosítja, ami évi 200 munkanappal számolva napi 25 forintos kiadást jelent.

Az egyetemi parkolóbérlettel gyakorlatilag az intézmény kezelésében lévő valamennyi parkolózóna igénybe vehető, vagyis Győrben nemcsak a campus, hanem a jogi kar, a Gárdonyi utcai épület, az Egészségügyi és Sporttudományi Kar épülete és az Apáczai-kar I. számú épülete udvari parkolói, valamint Mosonmagyaróváron a vár is. Miután a szabályok mindenkire egységesen alkalmazandók, ezért az egyetem március 1-jétől az utóbbi területeket is bevonja a parkolási szabályozás körébe, így ezek is kedvezményes éves bérlettel lesznek használhatók.

„A jogi kari épület közvetlen környékén ugyan még nincs fizetős zóna, de ha később lesz, akkor az egyetemünkhöz tartozó további területek védelmét mindenképpen kezdeményezni fogjuk sorompó felállításával vagy saját fizetős zóna kialakításával, hogy segítsük saját munkatársaink, hallgatóink parkolását”

– fejtette ki dr. Kovács Zsolt.


Dr. Szauter Ferenc, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete helyi alapszervezetének elnöke és Vályi Nagy Dávid, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy mindenki közös érdeke a kedvezményes parkolási rendszer működtetése, amiért köszönet illeti az egyetemet.

„A bérlet megváltása természetesen nem kötelező, minden kolléga és hallgató maga mérlegelheti, hogy igénybe kívánja-e venni. A legtöbb egyetemi zóna környéke viszont már most is fizetős, ezért ez mindenképp előnyös megoldás az egyetemi polgárok számára”

– hangsúlyozták.

Több parkolózóna csak a munkatársaknak és a hallgatóknak elérhető, míg a szabadon használható zónákban a külsősök díj ellenében, az egyetemi polgárok viszont kedvezményes bérlettel parkolhatnak. (Fotó: Adorján András)


bottom of page