top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Rendkívül magas a felvett hallgatók száma a Széchenyi István Egyetemen

Több mint 3400 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Széchenyi István Egyetemen szeptemberben, ami 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Az intézmény mind a kilenc karán számottevő a bővülés, köszönhetően annak, hogy a fiatalok körében vonzóak az intézmény által nyújtott minőségi képzések és szolgáltatások.


A felsőoktatásba felvételizők július 22-én este nyolc órától SMS-ben kaptak értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik általuk megjelölt intézménybe, s ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról. Közülük csaknem három és fél ezren örülhetnek olyanok, akik a Széchenyi István Egyetem polgárai lesznek.


„Tiszta szívből gratulálok mindenkinek, aki egyetemünkre nyert felvételt, nagy szeretettel várjuk őket közösségünkben. Örömteli, hogy a leendő elsőévesek száma jelentősen növekedett, köszönhetően annak, hogy a hallgatók számára vonzó egyetemünk magas infrastrukturális, kutatási, valamint oktatási színvonala, melynek fejlesztése újabb lendületet kapott a modellváltással” – értékelt dr. Baranyi Péter rektor.

Nagy érdeklődés közepette, remek hangulatban telt az első Pont Ott Parti a Széchenyi István Egyetem campusán. Az eseményről készült galéria megtekinthető a képre kattintva. (Fotók: Májer Csaba József, Horváth Márton)


Dr. Kovács Zsolt kancellár elmondta: az adatok azért is örvendetesek, mert céljuk az, hogy minél több hallgatót juttassanak értékes diplomához. További pozitívum, hogy a felvettek átlagpontszáma tovább emelkedett, ami előrevetíti, hogy jól felkészült hallgatók kezdik meg tanulmányaikat.


„A fiatalok körében rendkívül népszerűek az egyetemünk által nyújtott minőségi képzések és szolgáltatások. Az angol nyelvű képzési programok száma a következő tanévben már a harmincat is meghaladja majd, s a gólyák valódi nemzetközi környezetbe érkeznek, ahol a hallgatói közösséget több mint félszáz ország fiataljai alkotják. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy gyakorlatorientált képzéseket, jól hasznosítható tudást nyújtsunk számukra, amit a műszaki területeken egyre több duális partnerünk – köztük stratégiai partnerünk, az Audi – is segít. Emellett pedig számos alapítványi, vállalati és egyéb ösztöndíj érhető el, amelyek segítik a hallgatók fejlődését, tanulmányaikat” – sorolta a kancellár. Tapasztalataik szerint a cégek, intézmények keresik az itt végzetteket, és nagyon sokan még egyetemi éveik alatt, a szakmájukban találnak jól fizető munkahelyet. Ezt támasztja alá, hogy a Diplomás Pályakövetési rendszer legfrissebb adatai alapján a Széchenyi István Egyetemen a 2017–2018-as tanévben diplomát szerzettek összesített bruttó átlagjövedelme több mint 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál, és átlagosan mindössze egy hónap alatt helyezkedtek el.


Dr. Kovács Zsolt arra biztatott mindenkit, akit az általános felvételi eljárásban nem vettek fel vagy esetleg nem adta be jelentkezését, hogy fontolja meg a pótfelvételi lehetőségét. A fiatalokat többek között vonzó kollégiumi szolgáltatás és campus, modern infrastruktúra, Közép-Európában egyedülálló laborháttér várja a Széchenyi István Egyetemen. Emellett a hallgatók számára Győr – Magyarország legerősebb vidéki gazdasági központjaként – pezsgő kulturális, fesztivál- és sportéletet, valamint jó elhelyezkedési lehetőségeket nyújt. Az idei pótfelvételi eljárás július 29-től augusztus 8-ig tart.

A Széchenyi István Egyetem vezetői is részt vettek az eredményváró eseményen. (Fotó: Horváth Márton)

A felvételi számokból látszik, hogy a három műszaki kar közül az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés jelentős érdeklődésre tart számot. A legkedveltebb továbbra is a magyar nyelvű járműmérnök alapszak.


A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon igazi slágernek számít a mérnökinformatikus alapszak, amelyen csaknem 200 elsőéves lesz. Rendkívül népszerű emellett a gazdaságinformatikus, a gépészmérnök és a villamosmérnök szak is.


Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon számottevően emelkedett a felvettek száma. Az átlagpontszámok növekedése azt mutatja, hogy a minőségi oktatásra nagy a kereslet.


A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karra több mint 700-an nyertek felvételt, ami a legmagasabb szám a Széchenyi István Egyetemen. Az adatokból itt is a minőségi irányba történő elmozdulás látszik. Erre példa a legnépesebb alapszak, a gazdálkodás és menedzsment, amelyen az elsőévesek mintegy 60 százaléka 400-nál több ponttal érkezik. Fontos kiemelni, hogy az angol nyelvű képzések nemcsak a külföldi, hanem a magyar diákok körében is népszerűek.


A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon összesen több mint 200 hallgató – az átlagpontszámok alapján kitűnő gárda – kezdi meg tanulmányait jogász szakon. A másik két, a munkaerőpiacon rendkívül keresett oklevelet adó alapképzési szak, az igazságügyi igazgatási, valamint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási szak is népszerű maradt.


Az Apáczai Csere János Karra felvettek száma mintegy százzal nőtt, s örömteli, hogy ezen belül tovább erősödtek az emberi erőforrás tanácsadó, a közösségi és civil tanulmányok, valamint a kulturális mediáció mesterszakok. Nagy az érdeklődés a nemzetközi tanulmányok szakra magyar és angol nyelven egyaránt, miközben több mint 70 elsőéves készül tanítónak.


A Művészeti Karon több mint háromnegyedével emelkedett a felvettek száma, köszönhetően részben a mesterszakok növekvő kedveltségének. Az újdonságot jelentő designszakokra – építőművészet, formatervezés, tervezőgrafika – jelentős érdeklődés mutatkozott a fiatalok körében.


A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon a bővülés meghaladta a 60 százalékot. Érdemes kiemelni az osztatlan agrármérnök szak népszerűségét, valamint azt, hogy a most először meghirdetett állattenyésztő mérnöki szak is találkozott a fiatalok igényeivel. A hallgatók számára vonzó, hogy nemrégiben megújult a kar otthona, az óvári vár, ahol a közeljövőben további fejlesztések valósulnak meg.


Az Egészség- és Sporttudományi Karon a rekreáció és életmód szak bizonyult a legnépszerűbbnek a felvételizők között. Az adatokból kitűnik, hogy sikeresen indul el az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak védőnő szakirányon.


Borítókép: Májer Csaba József

bottom of page