top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Rövid képzési program: kiválóan teljesítettek a Széchenyi István Egyetem hallgatói Portugáliában

A Széchenyi István Egyetem hallgatói május elején tértek haza Portugáliából, ahol egy rövid mobilitási program keretében több egyetem fiataljaival közösen oldottak meg a Bosch céghez kapcsolódó projekteket. A gyakorlati feladatok és a programot záró vizsga alapján is elmondható, hogy a győri intézmény hallgatói kiemelkedően teljesítettek.


A Széchenyi István Egyetem gyakorlatorientált képzéseket, a munkaerőpiacon értékes diplomát kínál hallgatóinak. Ehhez hozzátartozik a külföldi tapasztalatszerzés lehetősége is, amelyet nemcsak azoknak is elérhetővé tesz, akik nem hosszabb időt, hanem csupán néhány napot töltenének el más egyetemeken.

Az Erasmus+ keretén belül az úgynevezett Blended Intensive Programme (BIP) olyan rövid mobilitási program, amelyben az online részvételt a néhány napos időtartamú személyes részvétel követi. Legutóbb az egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának 13 magyar és nemzetközi hallgatója, valamint az angol nyelvű Gazdálkodástudományok Doktori Program (SZEEDSM) egy doktorandusza vett részt BIP-en a portugál Portói Műszaki Egyetem (ISEP) meghívásából.

A „Társalkotás és innováció az ipari fenntarthatóságért” elnevezésű programra a fiatalokat Sós Eszter, a Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék tanársegédje kísérte el.

A Széchenyi István Egyetem magyar és nemzetközi hallgatói Sós Eszterrel (balra) a portói egyetemen.

„A program online része már március elején elkezdődött egy olyan eseménnyel, amelyen a szervező portugál egyetem mellett bemutatkoztak a részvevő partnerintézmények, a madridi UPM, az enschedei, holland SAXION, valamint a mi egyetemünk. A hallgatókat vegyes csapatokba osztották, és ismertették velük a projektfeladatukat. Ezt követően heti két alkalommal online megbeszélésen vettek részt, amelyen szakmai előadásokat hallhattak az egyetemek oktatóitól és a Bosch szakembereitől. Intézményünk részéről dr. Szakonyi Petra az alacsony energiafelhasználású városokról és városrészekről tartott képzést” – mondta el Sós Eszter.

 

Hozzátette, az online részt követte a portói kiutazás. A hét során a hallgatók gyárlátogatáson vettek részt a Bosch-ban, emellett számos szakmai előadást, valamint városnéző túrát is szerveztek számukra.

„A csapatok tagjainak a program végén vizsgát kellett tenniük a téma kapcsán megszerzett tudásukról, melyet a hallgatóink kiemelkedően magas szinten, mindannyian 100 százalékosan teljesítettek. Az utolsó nap a fogadó vállalat számára tartott prezentációból állt, amelyben a résztvevők bemutatták eredményeiket és elemzéseiket, valamint ismertették innovatív ötleteiket”

– emelte ki az oktató.

 

A rövidprogram során a vegyes csapatoknak koncepciót kellett készíteniük a Bosch üzleti folyamatai fenntarthatóságának javítására, illetve új fenntartható termékek vagy szolgáltatások bevezetésére. Kiemelt cél volt a hallgatók készségeinek fejlesztése, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi környezetben történő csapatmunkára, illetve a prezentációra. A gyakorlati képzésben részt vevők valós üzleti modellek elemzését végezhették, miközben nyelvismeretüket, kommunikációs készségeiket is csiszolhatták.

bottom of page