top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Sport és tudomány: együttműködik a Széchenyi István Egyetem és a Győri Vízisport Egyesület

Az élsporttal párhuzamos tanulás és diplomaszerzés lehetőségét kínálja a fiataloknak az a megállapodás, amelyet a Széchenyi István Egyetem és a Győri Vízisport Egyesület írt alá kedden. Az együttműködés széles körű sportszakmai, tudományos partnerséget jelent, Magyarország egyik legnagyobb hagyományaival rendelkező sikersportága, a vízilabda fejlesztését segíti, valamint az egyetem vonzerejét is növeli.


„A magyar vízilabda mindig a tudományra épült, és mindig kiművelt főkkel dolgoztunk együtt a sportsikerekért. Ezért is örülök annak, hogy a Széchenyi István Egyetem mint a térség egyik legfontosabb tudományos tényezője a helyi vízilabda-egyesülettel együttműködési megállapodást köt.

A huszonegyedik század sportjában a sikerhez a vízben nyújtott teljesítmény mellé a társtudományokat is segítségül kell hívni”

– fogalmazott a megállapodás aláírásán Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki hozzátette: mindent meg fognak tenni azért, hogy az együttműködés sikeres legyen.

A Széchenyi István Egyetem és a Győri Vízisport Egyesület képviselői az ünnepélyes aláírást követően. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Gyömörei Tamás, az egyetem Testnevelési és Sportközpontjának központvezetője az angolszász sportrendszerek példáján keresztül mutatta be annak előnyeit, amikor az egyetemi sport szorosan kötődik a professzionális sporthoz. „Olyan együttes rendszereket kell közvetítenünk a családok felé, amelyek nem kizárólag sportkarriert, hanem azzal párhuzamosan a tanulás, a diplomaszerzés lehetőségét is kínálják. A duális karrier, vagyis a kettős életpályamodell az egyesület, az egyetem, illetve a sportoló-hallgató számára is hasznos.

A Széchenyi István Egyetem olyan programot nyújt, amelyben az élsportolók nem kényszerülnek választásra, és a sportnál maradva akár válogatott, olimpiai szintű sporttevékenység mellett is tudnak tanulni”

– hangsúlyozta a központvezető.


„A megállapodás aláírása fontos mérföldkő a győri vízilabdázás életében. A Széchenyi István Egyetemmel való együttműködésünk már 2021-ben elkezdődött, amikor a felsőoktatási intézmény a női csapatunk mellé állt” – emlékeztetett Ábrahám Csaba, a Győri Vízisport Egyesület elnöke. Hozzáfűzte, a vízilabdázók számára hagyományosan nagy jelentőséggel bír a továbbtanulás, a diplomaszerzés igénye, ezt számos olimpiai és világbajnok sportoló példája is mutatja.

„Egyesületünk célja, hogy minél több válogatott sportolóval járuljunk hozzá a magyar vízilabda sikereihez. Bizakodóak lehetünk, hiszen olyan tehetségek pallérozódnak nálunk, mint a tavaly U15-ös válogatottként Európa-bajnoki címet nyert Torma Luca, akit a torna legjobb kapusának választották a szakemberek. Az egyetemmel való közös munka is ebbéli törekvéseinket segíti”

– zárta a sportvezető.


A megállapodást dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, prof. dr. Baranyi Péter Zoltán, az intézmény rektora, valamint Ábrahám Csaba, a Győri Vízisport Egyesület elnöke látta el kézjegyével.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke elvégezte a Széchenyi István Egyetem sportdiplomácia-képzését, így neve szerepel az intézmény olimpiai és világbajnokait megörökítő táblán a Győr Városi Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Májer Csaba József)


bottom of page