top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Széchenyi István Egyetem: életre szóló élményt adott a Gólyahét

Hasznos információk, szövődő barátságok és óriási buli – erről szólt a résztvevők számára a Gólyahét a Széchenyi István Egyetemen. A tanév legnagyobb hallgatói rendezvénye idén számos újítással várta a gólyákat, akik valódi közösséggé kovácsolódtak a rendezvény végére. Visszatekintő cikkünkben felidézzük az esemény legemlékezetesebb pillanatait, valamint elsősöket kérdezünk arról, hogy érezték magukat a programok során.


Az idei volt sorban a hetedik Gólyahét, amit – a kihelyezett helyszínek után – a Széchenyi István Egyetem központi campusán bonyolított le a Hallgatói Önkormányzat. A 2017-es első rendezvény óta a tábor koncepciója a végsőkig csiszolódott, amihez mindenki hozzátette a saját ötleteit és tapasztalatait. Az idei újítások között szerepelt egyebek mellett a hallgatói kártya segítségével meggyorsított étkeztetés, valamint a záróvetélkedő csapatbemutatóinak Bridge Garden színpadára költöztetése. A programok lezárulta után kijelenthető: a változtatások jól működtek.

„Azt hiszem, valamennyi szervező nevében mondhatom, hogy a célunk az volt, a lehető legjobb élményt kapják a hallgatók. A korábbi éveknek köszönhetően volt egy biztos alapunk, és néhány területen mertünk nagyot álmodni. Ez jól sült el, de ennek ellenére mindig lehet hova fejlődni, és ez a jövőben is így marad. Mi akkor lennénk a legboldogabbak, ha egy év múlva túlszárnyalnának minket, hiszen akkor volt értelme annak, amit csináltunk”

– fogalmazott portálunknak Vályi Nagy Dávid táborvezető, aki azt is hozzátette: számukra a sok boldog arc, a vidáman táncoló gólyák, a rigmusokat éneklő csapatok jelentik a legfontosabb motivációt, egyben a legjobb visszacsatolást munkájuk eredményességéről.

Egy hétig a színes pólós gólyák töltötték meg a campust a nyár utolsó napjaiban. (Fotó: Horváth Márton)

A következőkben mi is arra teszünk kísérletet, hogy néhány élménybeszámoló segítségével körbejárjuk, hogyan élte meg belülről a tábor kavalkádját a leginkább érintett csoport, azaz a gólyák.


„Eszméletlen volt a hangulat, nem is hittem, hogy ilyen monumentális ez a rendezvény” – vetette fel Vas Andor, aki járműmérnökként kezdte meg tanulmányait szeptembertől a Széchenyi István Egyetemen.

„Nagyon pozitívnak tartom, hogy ilyen hamar megismerkedhettem a szaktársaimmal, és a csapatvezetőink is kitettek magukért, mindenben segítettek. Olyanok vagyunk, mint egy kis család, nincs klikkesedés, mindenki nagyon közvetlen. Aki itt tud lenni, hatalmas élménnyel gazdagodik”

– fejtette ki a Komárom-Esztergom megyei Császárról érkező fiatal.

Vas Andor számára fontos volt, hogy szaktársaival lehetett egy csapatban. (Fotó: Adorján András)

Koppendorfer Lili és Bella Evelin nemzetközi tanulmányok szakra jelentkeztek Győrbe. Számukra az egyik legfontosabb szempont a képzés mellett az egyetem földrajzi közelsége volt. Úgy vélték, a Gólyahetet nem szabad kihagyniuk, hiszen ilyen esemény csak egyszer adódik az ember életében.

„Hasznos információkat hallottunk, valamint nagy előny, hogy már a szemeszter előtt megismertük a campust. Óriási előnyt jelent, hogy a Gólyahét révén ismerjük a felsőbb éveseket, és tudjuk, kitől kell kérdeznünk”

– mondták.

Koppendorfer Lili és Bella Evelin szerint hiba lett volna kihagyni a Gólyahetet. (Fotó: Adorján András)

Akadt, akit a kézilabda csábított az intézménybe – Balogh Vivien a Széchenyi István Eygetem Sportegyesülete (SZESE) igazolt sportolója, aki számára Győr-Moson-Sopron vármegyei, péri származásúként kézenfekvő volt, hogy a Széchenyi István Egyetemen folytatja pályafutását.

„Nagyon sokat számított, hogy az ismerőseim egytől egyig ajánlották az egyetemet, valamint az is, hogy magam is ismerem a környéket, hiszen az egyetemi egyesületben sportolok. A Gólyahéten a silent disco volt az egyik kedvencem, hiszen a fesztiválokon szinte sosem találkozni ezzel a szórakozási lehetőséggel, ezért nagyon örültem, hogy itt kipróbálhatom"

– árulta el.

Balogh Vivien középiskolás kora óta a SZESE igazolt sportolója. (Fotó: Adorján András)

A Gólyahéten az egyetem elsős nemzetközi hallgatói is részt vettek. A külföldi csapat egyik oszlopos tagja volt a mexikói Carlos Bernal Vázquez, aki kifejezetten élvezte, hogy magyar hallgatókkal találkozhat a táborban. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjat elnyert fiatal számára vonzó volt Közép-Európa, mert úgy érezte, ez egy olyan változatos kultúrájú környezet, ahol sok tapasztalatot szerezhet.

„Természetesen vannak köztünk kulturális különbségek, de ezek hamar elsimultak. A mentorainknak rengeteget köszönhetünk, hiszen mindenben a rendelkezésünkre álltak”

– mesélte.

A mexikói Carlos Bernal Vázquez is a Széchenyi István Egyetemet választotta. (Fotó: Adorján András)

A legtöbb hallgató számára a Gólyahét az első találkozás az egyetemmel, és mint ilyen, kitüntetett esemény. Itt minden azt szolgálja, hogy a résztvevőket minél több hasznos tudnivalóval és egyben életre szóló élménnyel vértezze fel, amely elkíséri őket egészen a diplomáig. Közhely, de az itt kialakuló kapcsolatok valóban megalapozzák az egyetemi éveket, ám a legfontosabb mégis a közösség: a gólyák a széchenyisek nagy családjának részévé válnak. Arról, hogy ez miként is történt 2023-ban, beszéljenek helyettünk a képek!

A szervezők változatos programokkal készültek a gólyák számára. (Fotók: Dudás Máté, Horváth Márton)

Esténként a szórakozásé volt a főszerep a Gólyahéten. (Galéria: Adorján András, Dudás Máté, Horváth Márton)

Eufórikus hangulatot hozott a záróvetélkedő. (Fotók: Dudás Máté, Horváth Márton)

bottom of page