top of page
Keresés
  • Winkler Csaba

Széchenyi-egyetem: elhunyt dr. Szalay Gyula, a győri jogászképzés alapító személyisége, volt dékán

Frissítve: 2022. jún. 20.

Életének 78. évében elhunyt dr. Szalay Gyula professor emeritus, az állam- és jogtudományok kandidátusa, a győri jogászképzés alapító személyisége, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának első dékánja, az intézmény volt oktatási rektorhelyettese.


Dr. Szalay Gyula egyetemi tanulmányait követően először jogi előadóként, majd jogtanácsosként dolgozott. 1972-ben nevezték ki döntőbírói munkakörbe a Győr-Sopron Megyei Gazdasági Döntőbizottságra, majd munkáját megyei bírósági bíróként folytatta a Győr-Sopron Megyei Bíróságon. Oktatói pályafutását 1977-ben megbízott előadóként, 1978-tól főállású főiskolai docensként kezdte el az egyetem jogelődjénél, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán.


1992-től aktív szerepet vállalt a Széchenyi István Főiskola és az Universitas-Győr Alapítvány egyetemi programjának kidolgozásában, fejlesztési terve megvalósításában. Ennek első eredményeként 1995-ben – Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Universitas-Győr Alapítvány hathatós támogatásával – létrejött az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Széchenyi István Főiskola közös alapítású Oktatási Intézete. Az 1995. szeptemberi induláskor igazgatóhelyettesként, majd igazgatóként vett részt a győri jogtudományi képzés megalapozásában, feltételeinek megteremtésében, majd az oktatásszervezésben. A jogász szak 2002-ben, a sikeres akkreditációt követően lett a győri egyetem saját jogon indítható szakja. Dr. Szalay Gyula életútjának, életművének meghatározó értéke a győri jogászképzés megvalósítása, kiteljesítése, szellemiségének gyarapítása.


Az intézmény a magyar Országgyűlés döntése szerint 2002. január 1-jétől egyetemként működik, s első oktatási rektorhelyetteseként dr. Szalay Gyulának jelentős szerepe volt az egyetem oktatási rendszerének átalakításában. Oktatói munkáját ezen időszak alatt is folytatta, 2001-től tanszékvezetőként irányította a Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszék munkáját. 2006 és 2013 között a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar első dékánjaként hasznosította oktatásszervezési tapasztalatait.

Dr. Szalay Gyula (fotó: Májer Csaba József)

Kandidátusi disszertációját 1995-ben védte meg a Magyar Tudományos Akadémián „A fizikai elosztás joga rendszerbe foglalásának lehetőségei és korlátai” címmel. Kutatási szakterülete – a magánjog területén belül – a társasági jog és kereskedelmi jog, valamint ezek speciális szakterületeként a fuvarozás, a szállítmányozás és a logisztika jogtudományi elemzése és fejlesztése volt. Szakmai munkásságában számos hazai és nemzetközi publikáció mellett szakterülete tudományos eredményeinek az oktatás szférájába történő közvetítését tartotta mindig legfontosabb feladatának. A Nemzetközi szállítmányozás és a Fuvarjog című tankönyvei országosan a vonatkozó szakmai képzések alapjai.


A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagsága mellett a Magyar Jogász Egylet Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének aktív tagjaként több cikluson keresztül annak elnökeként, s egyúttal a Magyar Jogász Egylet elnökségének tagjaként vett részt a szakmai közéletben. Az MTA Veszprémi Területi Bizottság Gazdasági és Polgári Jogi Munkabizottságának alapító tagjaként, 1968-tól a felső-dunántúli régióban a magánjog szakterületre eső tudományos munkát szervezte. Négy cikluson keresztül annak elnökeként tevékenykedett.


Számos szakmai és közéleti kitüntetéssel ismerték el, így a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét és a Széchenyi István Egyetem közösségének legmagasabb elismerését, a Pro Universitate díjat is megkapta. Győri közéleti tevékenységét Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Pro Urbe díjjal ismerte el. Sportszervezői tevékenysége a lovassporthoz kötötte, 2008-ban a Fogathajtásért arany emlékérmet vehette át.


Munkatársai, hallgatói barátságos alapállású, nagy munkabírású, meggyőző és hatásos érvekkel felvértezett személyiségként ismerték meg dr. Szalay Gyulát. A közelmúltban fejezte be szeretett városa, Győr történetének újabb monográfiáját. Már készült a következő kötet kiadására.


A győri jogászképzés megvalósulását, meggyökeresedését, kiteljesedését fémjelző életműve, életútja példa és érték az egyetemen belül és azon kívül is. Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!

bottom of page