top of page
Keresés
  • Czeiner-Szűcs Anita - Papp Zsolt

Történelmi pillanat – Aranydiplomás mérnökök első ünnepe a Széchenyi István Egyetemen

Frissítve: 2022. jún. 7.

A Széchenyi István Egyetem történetében először jubileumi díszdiploma-átadó ünnepségeken köszönthette a több mint ötven éve végzett Széchenyi alumnikat. Az intézmény jogelődjében, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán oklevelet szerzett mérnökök közül több mint 130-an vehették át aranydiplomájukat a győri alma materben.


A Széchenyi István Egyetemen már hagyomány, hogy díszdiploma-adományozással ünnepli meg az intézményben ötven éve vagy régebben oklevelet szerzett egykori hallgatókat. Ez az év mégis mérföldkő e tekintetben, hiszen az egyetem idén már nemcsak az Apáczai Csere János Karon, a mosonmagyaróvári karon, illetve a Művészeti Karon oklevelet szerzetteket köszönthette, hanem a jogelődjén, a Közlekedési Távközlési és Műszaki Főiskolán (KTMF) végzetteket is. Az intézményben az első mérnökök, technikusok ugyanis öt évtizede érdemelték ki oklevelüket. Közülük a csütörtöki rendezvényeken több mint 130-an vehették át aranydiplomájukat.


„Az elmúlt húsz esztendőben intézményünk egyszerre teremtett minőséget az oktatásban, a kutatásban, emellett szem előtt tartotta a társadalmi hasznosságot, szolgálta az ország fejlődését, a hallgatók elégedettségét, karrierjét éppúgy, mint a vállalkozások versenyképességének növelését. Ráadásul mindezt úgy sikerült megvalósítanunk, hogy helytálltunk és egyre jobb pozíciót vívtunk ki magunknak a globális versenyben”

– hangoztatta a Széchenyi István Egyetem dinamikus fejlődését érzékeltetve köszöntőjében dr. Horváth Balázs, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánja az első ünnepségen.


A jubileumi díszdiploma-átadó ünnepségek elnökségének tagja volt dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes, dr. Zseni Anikó oktatási rektorhelyettes, dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja, dr. Horváth Balázs, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánja és dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja. (Fotó: MekliZ Fotóstúdió)


Dr. Horváth Zoltán professzor, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja a délutáni ünnepségen megtartott beszédében emlékeztetett rá, hogy a Széchenyi István Egyetem nagy utat járt be az elmúlt öt évtizedben. „Intézményünk hazánk 65 egyeteme közül mára a hetedik legnagyobb mintegy 80 ezer fős alumni, 13 ezer fős hallgatói, benne 800 fős nemzetközi hallgatói közösségével. Büszkék vagyunk arra, hogy a Széchenyi István Egyetem a mérnöki, informatikai képzési területet tekintve évek óta folyamatosan a top négyben található az országban” – mondta. Az ünneplőkkel megtelt aulában hangsúlyozta: a továbbiakban is úgy kívánnak dolgozni, hogy az itt végzettek a jövőben is büszkék lehessenek alma materükre.


Miután elhalkult a díszdiplomás mérnököket éljenző hatalmas tapsvihar, a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézményében végzettek nevében az ünnepségen felszólalt Galli Csaba, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar Járműgyártási Tanszék főiskolai docense is, aki egyúttal tolmácsolta Szijártó László, a KTMF első igazgatójának gratulációját, meghatottan köszönte meg az ünneplőknek, hogy hozzájárultak az intézmény töretlen fejlődéséhez.


Megtisztelte a jubileumi díszdiploma-átadó ünnepséget a Széchenyi István Egyetem kiemelt partnere, a MÁV Zrt. képviseletében Virág István pályaműködtetési vezérigazgató-helyettes, dr. Keresztes Péter címzetes egyetemi tanár, a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézményének egykori főigazgatója, valamint dr. Földesi Péter, a győri egyetem korábbi rektora is. (Fotó: MekliZ Fotóstúdió)


Azt pedig, hogy milyen lelkülettel jöttek el az ötven évvel ezelőtt végzett ünnepeltek erre a jeles alkalomra, jól mutatják Antónyi Tibor gondolatai.


„Nagy tiszteletet érzek az iskola és a tanárok iránt. Egy ilyen kerek évfordulón az ember visszatekint az elmúlt évtizedekre, és számot vet eddigi tevékenységéről, amellyel talán a jövőnek, a fiatalságnak is irányt mutattunk” – fogalmazta meg érzéseit a mérnök alumni.

Hozzátette, ötven éve az intézmény az út elején járt, de hatalmas egyéniségekkel és jövőképpel rendelkezett, ezért csak jó érzésekkel tud visszagondolni arra az időszakra.


„Nagyon örülök, hogy megéltük ezt a napot, és újra találkozhattam egykori hallgatótársaimmal. Mi még Budapesten végeztünk, ezért az ünnepségre egy nappal korábban érkeztem, hogy megnézzem a győri kampuszt, ami roppant impozáns. Szép gesztusnak tartom az intézmény részéről, hogy megemlékezik rólunk” – mondta el érdeklődésünkre az ünnepelt Ruszthi Károly Péterné.


A széchenyis szimbólumokkal szelfiző alumnik seregében nyilatkozott nekünk a fél évszázada vasútgépészként végzett Subucz Dénes Gábor is.

„Ötven év eltelt, és ez alatt az ötven év alatt az ember hosszú pályát futott be, végig műszaki területen maradva. Nagy megtiszteltetés, hogy az egyetem – ahonnan indultunk – gondol ránk, és köszönti régi diákjait a jubileum alkalmából” – hangsúlyozta.
bottom of page