top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Átadták a Széchenyi István Egyetem állam- és jogtudományi karának megújult épületét

Elkészült a Széchenyi István Egyetem állam- és jogtudományi kari központjának energiahatékonysági felújítása. A beruházás révén nem csak komfortosabb és esztétikusabb lett az Áldozat utcai épület, de fenntartása is gazdaságosabbá vált.


A Széchenyi István Egyetem egyik stratégiai célja, hogy valamennyi épületét felújítsa a fenntarthatóság és a klímavédelem jegyében, társadalmi felelősségvállalását is szem előtt tartva. Az intézmény vezetése fontosnak tartja azt is, hogy az ingatlanok megjelenésükben is méltók legyenek ahhoz, hogy a minőségi oktatást és szolgáltatásokat nyújtó universitas az elmúlt években Magyarország egyik vezető tudásközpontjává vált, a világ egyetemeinek legjobb négy százalékába került.

Megújult az épület homlokzata is. (Fotó: Horváth Márton)

Prof. dr. Smuk Péter, Széchenyi-egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja az elkészült beruházás átadásán visszaemlékezett az Áldozat utcai épület történetére. Mint mondta, még fiatal tanársegéd volt, amikor a jogászképzés ide költözött. Hozzátette, azóta a kar folyamatosan gyarapodott, új szakkönyvtár létesült, új tantermeket alakítottak ki, és most ismét egy fontos fejlesztés készülhetett el.

Prof. dr. Smuk Péter dékán nyitotta meg az átadó ünnepséget. (Fotó: Horváth Márton)

A dékán szavaiból kiderült,

a környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében megvalósult bruttó 476 millió forintos beruházás az épület teljes hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, belső terek megújítását, festését is magában foglalta. Az épület környezetének megújítása is folytatódik az egyetem saját forrásából, mintegy 63 millió forintból.
Prof. dr. Stumpf István kormánybiztos elismerően szólt az egyetemi közösségről. (Fotó: Horváth Márton)

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – idézte Tamási Áron szavait prof. dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos.

„Én mintegy tíz évvel ezelőtt csatlakoztam az egyetem Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszékéhez, és azóta is otthon érzem magam Győrben. Ez többek között annak a hallgatói és oktatói közösségnek köszönhető, akik fontosnak tartják a Széchenyi-egyetemhez és annak jogi karához kötődő identitást”

– fejtette ki a kormánybiztos. Hangsúlyozta, a változó világunkban az egyetemek nemcsak a tudás szentélyei, de olyan műhelyek, ahol ki kell találni, hogy merre menjen a világ, hogyan alakítsuk ki nemzetünk stratégiáját.

„A győri egyetem óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, és most a jogi kar épülete is megújult. Mindez azért is fontos, mert a győri jogi kar országosan is versenyképes, az itt végzett szakemberek viszik tovább az intézmény jó hírnevét”

– mondta prof. dr. Stumpf István.

Széles Sándor kormánymegbízott a megújult épület átadásán. (Fotó: Horváth Márton)

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja szintén az intézmény dinamikus fejlődését és az egyetemi közösség jól látható erejét emelte ki. „A kar számára megadatott a lehetőség, hogy egy megújult környezetben folytassák a munkájukat. Ehhez megvannak a megfelelő oktatók, akik tovább tudják adni, és a hallgatók, akik be tudják fogadni a tudást” – említette.

Hozzáfűzte, emellett fontos, hogy a célokat mindig aktualizálni kell a kor követelményeinek megfelelően, a társadalmi hasznosság érdekében. Végezetül kiemelte, hogy a tudásvágynak a folyamatos megújulási képességgel kell párosulnia.
Dr. Bihari Mihály az ünnepségen vette át A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Alapításáért elnevezésű elismerést. (Fotó: Horváth Márton)

A győri jogászképzés 1995-ös újraalapításában számos oktató-kutató, vezető játszott meghatározó szerepet, így dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem, illetve jogelődje egykori főigazgatója, rektora, dr. Szalay Gyula, a kar volt dékánja, dr. Bihari Mihály, dr. Kukorelli István, dr. Révész T. Mihály, dr. Lamm Vanda, dr. Lenkovics Barnabás, dr. Mezey Barna és dr. Pardavi László. Nekik a kar korábban A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Alapításáért elnevezésű elismerést ítélte oda. A díjat dr. Bihari Mihály a mostani ünnepségen vette át.

„Életem egyik legnagyobb teljesítményének tartom a győri jogászképzés megteremtését. Sok ember segítségére volt szükség ahhoz, hogy egy kezdetben megvalósíthatatlannak tűnő küldetést teljesítsünk”

– emlékezett vissza a kitüntetett, aki hozzátette, végül a tapasztalt professzorok és a fiatal szakemberek közül is a legjobbakat sikerült megnyerni az ügynek, így magas színvonalon indulhatott el a győri képzés.


A felújításért a hallgatók nevében Biczi Dorottya a hallgatói önkormányzat kari elnöke mondott köszönetet. Mint mondta,

a megújult falakat a fiatalok közösségi élettel, és a Széchenyi István Egyetemhez méltó munkával töltik meg.
bottom of page