top of page
Keresés
  • Szerző képeCzeiner-Szücs Anita

I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferencia: szemléletformáló találkozások a Széchenyi-egyetemen

A tevékenységét az innovációra nagy hangsúlyt helyezve végző Széchenyi István Egyetem új programsorozatot szervez. Az I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferencia célja, hogy a lakosság, az ipar, a kormányzat és a tudomány képviselői közös válaszokat találjanak a fenntarthatóság kapcsán jelentkező legfontosabb, aktuális kihívásokra. Az érdeklődők az intézmény mosonmagyaróvári kampuszán, szeptember 16–17-én tartandó eseményen többek között olyan neves előadókkal találkozhatnak, mint dr. Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár, Eke Angéla színésznő vagy Borbás Marcsi műsorvezető, író, gasztrokalandor.


Környezetünk állapota, az abban bekövetkezett változások egyaránt fontossá teszik az összehangolt gondolkodást, cselekvést. A fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság ma már nemcsak tankönyvi, elvont fogalmak, hanem olyan tématerületek is, melyek kihívást, a jövőnk szempontjából pedig meghatározó lehetőséget is rejtenek magukban.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy minél szélesebb körben, aktívan bevonja a lakosságot a hulladékkal kapcsolatos szemléletformáló projektbe.

A Széchenyi István Egyetem (SZE) aktívan részt vállal a hazai fenntarthatósági törekvések támogatásában mind a kutatás, az oktatás és a szakmai munka, mind pedig a szemléletformálás és a tudásmegosztás területén. Az intézmény ennek jegyében hagyományteremtő szándékkal rendezi meg mosonmagyaróvári kampuszán az I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferenciát szeptember 16–17-én. Az esemény a megújult képzési portfóliót kínáló Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar kiszélesedő szakmai fókuszaihoz kapcsolódóan körüljárja a környezetvédelem, a vidékfejlesztés és a fenntartható élelmiszer-termelés kérdéseit.


A konferencia első napján a résztvevők és az érdeklődők szakmai, tudományos szempontból elemzik a fenntarthatóság kapcsán jelentkező legfontosabb kihívásokat, trendeket, majd közösen válaszokat, megoldásokat fogalmaznak meg ezekkel kapcsolatban.


„Célunk, hogy az adott tématerületeket a lehető legszélesebb spektrumban vizsgálhassuk, ezért a kerekasztalok résztvevői a kormányzati, a gazdasági, az akadémiai, a tanácsadói és a civil szféra szereplői közül kerülnek ki”

– részletezte dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a rendezvény főszervezője.


Hozzátette: a szeptember 16-án várható öt kerekasztal-beszélgetés vendégeiként olyan neves előadókra számíthatunk, mint Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója vagy a technológiai óriás Huawei képviselői. A szakemberek többek között a klímavédelem, az energiabiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és az ökológiai tervezés, design témaköröket járják körül.


A konferencia lakossági fókuszú második napján a résztvevőknek „zöld” influenszerek és az adott tématerület szakemberei bevonásával lesz lehetőségük aktuális környezetvédelmi kérdésekről beszélgetni – mobilitás, divat-dizájn, kultúra-turizmus, gasztronómia, fenntartható életmód témákban.


A kerekasztalok várható vendégei között szerepel mások mellett Borbás Marcsi műsorvezető, író gasztrokalandor, Eke Angéla színésznő, Csalár Bence divatszakértő, újságíró, valamint a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. képviselője.

A sztárvendégek és szakemberek mások mellett olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint hogy milyen irányba halad a városi mobilitás, a fast fashion és a hagyományos lakberendezés világa hazánkban, hogyan nézhet ki a jövő fenntartható közlekedése, vagy milyen nyomot hagy a környezettudatos gondolkodás a kultúrán, a kikapcsolódáson és a szórakozáson. És ha már szórakozás, a program zárásaként egy akusztikus koncerttel zárul a rendezvény második napja, Szivák Zsolt a Cloud9+ frontembere jóvoltából.


„A Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja, hogy a nemzetközi színvonalú oktatáson és kutatáson túl meghatározó szerepet töltsön be a térség társadalmi életében is. Az intézmény felismerte a fenntarthatóság jelentőségét, és azt, hogy erre a területre az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell fektetni”

– magyarázta az intézmény konferencia iránti elkötelezettségének hátterét dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.


Az I. Ökopiknik és Zöldgazdasági Konferencia tervezett programjáról ide kattintva olvasható bővebb információ.


A rendezvény ideje alatt a vársétányon helyi, környezettudatos termelők kínálatából is válogathatnak a résztvevők.

bottom of page