top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Európa közlekedési tudósai találkoztak a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetemen tartotta éves közgyűlését a Közlekedéstudományi Egyesületek Európai Szövetsége, mutatva a győri intézmény meghatározó szerepet ezen a területen. A rendezvényen csaknem kétszázan vettek részt, fele-fele arányban hazai és külföldi szakemberek.


Hagyomány, hogy a Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszéke minden évben konferenciát szervez a hazai szakemberek számára a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen. Az idei tanácskozás különlegességét az adta, hogy a Közlekedéstudományi Egyesületek Európai Szövetsége (European Platform of Transport Sciences – EPTS) ezzel együtt tartotta éves közgyűlését és kongresszusát. Magyarországon a győri az első vidéki intézmény, ahol erre sor került.


„A Széchenyi István Egyetem műszaki területeken, azon belül a közlekedéstudományban játszott kiemelkedő szerepét mutatja, hogy házigazdái lehettünk ennek a nagy presztízsű nemzetközi rendezvénynek. A külföldi vendégek visszajelzése szerint intézményünk kiváló házigazda volt” – hangsúlyozta dr. Horváth Balázs tanszékvezető, az egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának dékánja.


A rendezvényt rajta kívül Sebastian Belz, az EPTS főtitkára és dr. Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára nyitotta meg. A két nap alatt csaknem kétszázan vettek részt a programokon, szinte fele-fele arányban hazai és külföldi szakemberek. A nyitó előadást követően kerekasztal-beszélgetésre került sor az osztrák vasutak (ÖBB), a PTV Austria, a Szegedi Közlekedési Társaság, valamint a MÁV-Start képviselőinek részvételével, akik a közforgalmú közlekedés jövőjéről tanácskoztak. A beszélgetésbe okostelefonjuk segítségével a nézők is bekapcsolódhattak, így a szakértők válaszai előtt ők is szavazhattak a megvitatott kérdésekről.

A rendezvény vendégeit Sebastian Belz, az EPTS főtitkára is köszöntötte.

Az esemény további részében négy párhuzamos szekcióban hangoztak el előadások angol, illetve magyar nyelven is. Ezeket rendre érdekes szakmai vita követte. A hangulatot fokozta a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatóiból álló egyetemi kórus és zenekar hangversenye, melyet Ménesi Gergely karmester, egyetemi docens vezénylete és műértő zenemagyarázata tett még izgalmasabbá.


Az első napot záró vacsorán Prága képviselői átvették a vándorzászlót, mely egy évig a cseh fővárosban lobog, jelezve, hogy jövőre ott tartják az EPTS közgyűlését és kongresszusát. A győri esemény második napján folytatódtak a szekcióelőadások, majd a programot pannonhalmi látogatás és borkóstoló zárta.


A Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszéke munkatársainak több hónapos szervezése eredményeként minden előadás már a kongresszus idején elérhető volt ISBN számos tudományos kiadvány formájában, amit a szervezők a Magyar Tudományos Művek Tárába be is jegyeztek a szerzők számára.

A hagyományosan átadott vándorzászló Győrből Prágába került.


bottom of page