top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Dél-koreai küldöttségnek mutatta be elektromobilitási kompetenciáit a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem jelentős kutatás-fejlesztési, innovációs és képzési tevékenységet végez a jövő közlekedését meghatározó elektromobilitáshoz kapcsolódóan. Az intézmény szakemberei ezeket a komptenciákat mutatták be a Koreai Fejlesztési Intézet küldöttségének.


Dél-Korea 2020-ban indította el Gazdasági Innovációs Partnerségi Programját, hogy erősítse együttműködéseit és a partnerországok fenntartható gazdasági növekedését. A kezdeményezés révén megoldásokat szeretnének találni a fenntartható fejlődéshez azáltal, hogy segítik a partnereket innovatív technológiák bevezetésében, valamint a kapcsolódó infrastruktúra és rendszerek javításában. A programhoz Magyarország is csatlakozhat. Ennek keretében járt hazánkban a Koreai Fejlesztési Intézet delegációja, amelynek tagjai a Széchenyi István Egyetemre is ellátogattak.


Dr. Fodor Dénes, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának stratégiai és ipari kapcsolatokért felelős dékánhelyettese, a Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszék tanszékvezetője, az intézmény Járműipari Kutatóközpontja e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője elmondta: a programban kutatás-fejlesztési, innovációs és képzési tevékenységek is szerepelnek, ezért járt a küldöttség – egyedüli vidéki helyszínként – a győri egyetemen.

A koreai küldöttség tagjai és a Széchenyi István Egyetem képviselői az intézmény Menedzsment Campus épülete előtti Széchenyi-szobornál.
„A koreai fél öt területen kíván együttműködéseket kialakítani, amelyek mindegyike a legkorszerűbb technológiákhoz és a jövő mobilitásához kapcsolódik. A mostani megbeszéléseken két témáról volt szó részletesen: az egyik az elektromos járműipar számára szakképzett munkaerő biztosítását, míg a másik az akkumulátorok életcikluskezelő és nyomonkövetési rendszerének fejlesztését célozza. A további három téma az okostöltési rendszerek, valamint a kooperatív intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások fejlesztése, illetve a szén-dioxid-mentesítési stratégiák előmozdítása a haszongépjármű-ágazatban”

– részletezte dr. Fodor Dénes. Hozzátette: e területeken a Széchenyi István Egyetem jelentős tudással és eszközparkkal rendelkezik, amit bemutattak a koreai vendégeknek.

„Ismertettük Audi Hungaria Járműmérnöki Karunk, valamint Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karunk képzési és kutatási portfólióját, ami sok szálon kapcsolódik az elektromobilitáshoz. Ezenkívül megmutattuk Digitális Fejlesztési Központunk Rádiófrekvenciás Vizsgálólaboratóriumát, ahol akkumulátorhatékonyság is vizsgálható, valamint a Villamos Motorfékpad Laboratóriumot, ahol nagyobb teljesítményeken is tudjuk mérni egy hajtásrendszer hatékonyságát. Emellett elvittük a vendégeket a SZEnergy Team hallgatói csapathoz is, amely tavaly világcsúccsal lett első Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a Shell Eco-marathonon

– fejtette ki dr. Fodor Dénes.

A dél-koreai delegáció a világ elitjébe tartozó hallgatói csapat, a SZEnergy Team győri campuson található műhelyébe is ellátogatott.


bottom of page