top of page
Keresés
  • SzerzƑ kĂ©peSZE HĂ­rek

Elhunyt a gyƑri egyetemi könyvtĂĄr egykori igazgatĂłja

ÉletĂ©nek 78. Ă©vĂ©ben elhunyt MĂĄrkus Julianna okleveles törtĂ©nelem-könyvtĂĄr szakos bölcsĂ©sz, a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem Egyetemi KönyvtĂĄrĂĄnak egykori igazgatĂłja.


MĂĄrkus Julianna 1984. mĂĄrcius 12-tƑl 2009. augusztus 31-ig, nyugdĂ­jba vonulĂĄsĂĄig dolgozott kĂŒlönbözƑ vezetƑi posztokon az Egyetemi KönyvtĂĄrban.

Az OlvasĂłszolgĂĄlati Ă©s TĂĄjĂ©koztatĂłi OsztĂĄly vezetĂ©se, majd 1993. jĂșlius 1-jĂ©tƑl a könyvtĂĄrigazgatĂłi feladatok hatĂĄroztĂĄk meg szakmai munkĂĄjĂĄt. Mindez egybeesett a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem tevĂ©kenysĂ©gĂ©nek, az intĂ©zmĂ©nyben mƱvelt tudomĂĄnyterĂŒletek jelentƑs bƑvĂŒlĂ©sĂ©vel. A könyvtĂĄr gyƱjtƑköre, szakmai munkĂĄja fokozatosan Ă©s jelentƑsen bƑvĂŒlt. A közgazdasĂĄgi, a jogi, az egĂ©szsĂ©gtudomĂĄnyi Ă©s szociĂĄlis, a zenemƱvĂ©szeti terĂŒletek megjelenĂ©se, a mĂ©rnöki kĂ©pzĂ©sek jelentƑs ĂĄtalakulĂĄsa alapvetƑ vĂĄltozĂĄst eredmĂ©nyeztek a könyvtĂĄri munkĂĄban is. A könyvtĂĄr informatikai hĂĄtterĂ©nek folyamatos fejlesztĂ©se mellett a szakmai szervezetekkel kialakĂ­tott, megĂșjĂ­tott kapcsolatrendszer jövƑorientĂĄlt szervezĂ©se, menedzselĂ©se folyamatos kihĂ­vĂĄst jelentett. Kialakult, stabizilĂĄlĂłdott a munkatĂĄrsi csapat.


MĂĄrkus Julianna az egysĂ©ges gyƑri könyvtĂĄri szervezet lĂ©trehozĂĄsĂĄĂ©rt, a közös Megyei-Egyetemi KönyvtĂĄr megvalĂłsulĂĄsĂĄt szakmai Ă©rvekkel tĂĄmogatta. A terv nem valĂłsult meg, 2011-ben avattuk az Egyetemi KönyvtĂĄr modern Ă©pĂŒletĂ©t a campus terĂŒletĂ©n.


VĂ©lemĂ©nyĂ©t hatĂĄrozottan, mindig Ă©rvekkel kĂ©pviselte. TevĂ©kenysĂ©gĂ©ben hangsĂșlyos elem volt a könyvtĂĄri munkĂĄval kapcsolatos tervek, a szakmai törekvĂ©sek szĂ©lesebb körben valĂł megismertetĂ©se, megvitatĂĄsa, a potenciĂĄlis tĂĄmogatĂłk megnyerĂ©se, szervezĂ©se.


GyĂĄszoljĂĄk egykori könyvtĂĄros munkatĂĄrsai, volt egyetemi kollĂ©gĂĄi, a szakmai szervezetek egyĂŒttmƱködƑ tagjai, az olvasĂĄskultĂșra gyakorlatĂĄnak megvalĂłsĂ­tĂłi.


EmlĂ©kĂ©t megƑrizzĂŒk, nyugodjon bĂ©kĂ©ben!

bottom of page