top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Fiatal tudósjelöltek online seregszemléje a Széchenyi István Egyetemen

Március 29-én veszi kezdetét a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), amelynek Műszaki Tudományi Szekcióját a győri Széchenyi István Egyetem három műszaki kara rendezi április második felében. A járványhelyzetre tekintettel a 70 éves mozgalom történetében először online formában bonyolítják le a több mint 5000 hallgató részvételével zajló, nagyszabású rendezvénysorozatot.


Az Agrártudományi Szekció rendezvényeivel március 29-én megkezdődik a hazai felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléjének számító 35. OTDK. A fiatal tudósjelöltek számára 16 nagy tudományterületi szekcióban megmérettetési lehetőséget kínáló és 2018-ban Magyar Örökség Díjjal elismert OTDK ez évi programjain az intézményi TDK-konferenciákon jogosultságot szerzett több mint 5000 tehetséges hallgató mutatja be pályamunkáját szakértő zsűrik előtt. A járványhelyzet miatt az OTDK a 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először online formában zajlik, ami nagy kihívást jelent a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt. Ezért az Országos Tudományos Diákköri Tanács központi kommunikációs anyagokkal segíti a virtuális térben bemutatkozó tehetségeket abban, hogy jól tudjanak alkalmazkodni a rendhagyó körülményekhez. Emellett a rendező intézményekkel összefogva azt a célt tűzte ki – kihasználva az online rendezést –, hogy minél több emberhez eljusson az OTDK, ezért várják az előadásokra a fiatal tehetségek születi, nagyszüleit, barátait.


A 35. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójának rendezési jogát a győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kara, Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kara, valamint Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara nyerte el. Csaknem 500 diáktudós részvételére számítanak a programon, ami 51 tagozatban zajlik majd április 22-től 24-ig. A résztvevők között találunk határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat és kiemelkedő eredményeket elért középiskolai diákokat is. A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében pedig egy olyan doktorjelölt/fiatal doktor színesíti az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát.


Az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. Ez az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével. Mint az OTDT elnöke, prof. dr. Szendrő Péter mondta: „Az OTDK, ez a minden második évben megrendezésre kerülő, alkalmanként tízezer fő részvételével zajló rendezvénysorozat a tehetségek bemutatkozása mellett kiváló lehetőséget kínál a következő tudós nemzedék tagjai közötti párbeszéd, több évtizedes szakmai együttműködés vagy akár barátság kialakulására is. Így volt ez az elmúlt több mint hatvan évben, és a rendhagyó körülmények ellenére nem lesz másként 2021-ben, a 35. OTDK-n sem.”

bottom of page