top of page
Keresés
  • Szerző képeSimon Panka

Jól szerepeltek a Széchenyi István Egyetem hallgatói az I. Széchenyi Backgammon Kupán

Alig több mint egy éve indult el az első backgammonkurzus a Széchenyi István Egyetemen. A régi nevén ostáblának nevezett játék akkora népszerűségnek örvend az intézményben, hogy hagyományteremtő szándékkal megrendezték az I. Széchenyi Backgammon Kupát.


Máté Richárd, a Széchenyi István Egyetem backgammonoktatója, az I. Széchenyi Backgammon Kupa főszervezője elmondta, nem volt nehéz megszerettetni a sportot a Széchenyi István Egyetem hallgatóival.

„Nemsokára befejeződik a harmadik félév kurzusa is, és már egyértelműen látszik, hogy tovább bővül a backgammontábor újabb tehetségekkel. Az első félév után tizenegy, a második után már tizennégy hallgató nevezett az egyetemi bajnokságba. Egyre többen vagyunk, nagyon jó közösség épül”

– ismertette.


A kurzus iránti nagy érdeklődés és a játékban tehetséges hallgatók egyre bővülő létszáma is indokolttá tett egy „hazai” megmérettetést, amit a Széchenyi István Egyetem vezetése is támogatott.


„A versengés, a versenyzés hozzátartozik a backgammonhoz. A hallgatók is nagyon élvezik, rutint és tapasztalatot szereznek többek között abban, hogyan tudnak jól teljesíteni nyomás alatt. Az intézmény támogatását igyekszem lelkesedéssel, elkötelezettséggel és maximalizmussal meghálálni. Gyakran egyeztetünk az elérni kívánt célokról az egyetemi vezetőkkel, ez a verseny is az egyik állomás volt. A szervezésnél egyértelmű cél, hogy azok is kipróbálhassák magukat, akik nem kívánnak nevezési díjat vagy útiköltséget fizetni, hogy részt vegyenek egy versenyen. Így a kupa jött el hozzájuk, a hallgatókhoz.”

A bajnokságot dr. Környei László, a Matematika és Számítástudományi Tanszék egyetemi docense, dr. Gyömörei Tamás, a Testnevelési és Sportközpont (TSK) vezetője, Máté Richárd, a TSK sportszervezője, backgammonoktató, Kovács Zoltán, a Backgammon Szabadidő és Diák Sportegyesület elnöke, a magyar backgammonválogatott csapatkapitánya nyitotta meg. (Fotó: Májer Csaba József)
Az I. Széchenyi Backgammon Kupára összesen 31 versenyző érkezett, többek között Pozsonyból is. A Széchenyi István Egyetem hallgatói 12 fővel képviseltették magukat a mezőnyben.

A verseny elején tartották az egyetem házi backgammonbajnoksága, a II. Pub Liga ünnepélyes díjátadóját, majd a nap során két kategóriára került sor. A Széchenyi Open egy nevezési díj nélküli verseny volt, hogy tét nélkül is kipróbálhassa magát az, aki még nem rutinos játékosok között szeretett volna indulni. Erre 13-an neveztek, köztük hét széchenyis hallgató, akik közül három a legjobb négy közé jutott. A másik számban, a Széchenyi Mastersen összesen 18-an indultak, köztük öt egyetemista, akik így tapasztaltabb játékosokkal mérkőzhettek meg. Végül az alapszakasz után a legjobb nyolc közé két hallgató jutott be.

Összesen 31 versenyző vett részt az I. Széchenyi Backgammon Kupán. (Fotó: Májer Csaba József)

A versenyt követően Máté Richárd hangsúlyozta, hogy

a jövőben minden félévben szeretnék megszervezni a Széchenyi Backgammon Kupát, egyelőre egynapos megmérettetésként, de a tervek között szerepel egy többnapos verseny is, hogy határainkon túlról is érkezzen minél több játékos.

A szervezésben és lebonyolításban saját versenytapasztalata segíti őt, aki már több nemzetközi megmérettetésen is részt vett játékosként.

A nyílt versenyszámra bárki nevezhetett, míg a masters szekcióban a tapasztaltabb játékosok indultak. (Fotó: Májer Csaba József)

A hallgatóknak nem kell sokat várni a következő kupáig, hiszen a Pub Liga, a Széchenyi István Egyetem házi backgammonbajnoksága folyamatos, ahol összemérhetik tudásukat, legközelebb a tavaszi szemeszterben.


Ha valaki pedig most kapna kedvet a különleges táblajátékhoz, akkor hallgatóként a sportági ismeretek keretében veheti fel a kurzust:

Minden hétfőn és szerdán a szorgalmi időszakban 14 óra és 15:30 között van a hivatalos backgammonóra, utána 15:30-tól 18 óráig pedig a Backgammon Klub.

Ide nagyon sok olyan hallgató is érkezik, akik már elvégezték a kurzust, megszerették a játékot, és visszajönnek a Pub Liga mellett gyakorolni. De ha bárki az egyetemről erre jár ebben az időintervallumban a K0 Kollégium konferenciatermébe, örömmel látom. Ezenkívül a Rustyban, az IrKában, az Üvegesben és az Elixirben van egy-egy backgammontábla, ott zajlanak a Pub Liga mérkőzései is. Mindenkit biztatnék tehát a játékra!” – tette hozzá Máté Richárd.

Backgammontábla verseny közben. (Fotó: Májer Csaba József)

A I. Széchenyi Open végeredménye:

1. Szalai Miklós

2. Seregélyes Mihály (eh – egyetemi hallgató)

3. Cservenák Attila (eh)

4. Nagy Dávid (eh)


A I. Széchenyi Masters végeredménye:

1. Baranyai János

2. Kovács Zoltán

3. Jánki Zoltán

4. Kiss Dominik (eh)


II. PUB Liga eredményei:

1. Nagy Milán

2. Horváth Máté

3. Kiss Dominik

bottom of page