top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Kiváló teljesítmény: bronz- és ezüstérmet szereztek a Széchenyi István Egyetem jégkorongcsapatai

Az Uni Győr ETO HC a Széchenyi István Egyetem és a Győri ETO HC együttműködésében első ízben indult a magyar másodosztályú jégkorongbajnokságban, az Andersen Ligában, ahol rögtön alapszakasz-győztes lett, végül pedig a rájátszásban bronzérmet szerzett. Az intézmény célja a nemzetközi szereplés, valamint az, hogy minél több élsportoló szerezhessen sportkarrierje mellett diplomát a Széchenyi István Egyetemen. A jégkorongozók a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) is kitettek magukért, ahol ezüstérmet szereztek.

„Büszkék vagyunk a fiúkra, hiszen az idény elején nem gondoltuk, hogy már a magyar másodosztályú indulásunk első évében ilyen kiemelkedő teljesítményre lesznek képesek. A következő célunk, hogy a nemzetközi porondon is megállja a helyét a csapat, és elinduljunk az Európai Egyetemi Bajnokság (EUHL) keleti divíziójában, cseh, erdélyi, lengyel, szlovákiai és osztrák egyetemi csapatok mezőnyében”

– fogalmazott a siker kapcsán dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi István Egyetem Sport- és Rekreációs Központjának vezetője.

Az Andersen Liga bronzérmes győri csapata (Forrás: unigyorsport.hu)

Hozzátette, az intézmény törekvése, hogy minél több élsportoló találja meg a helyét az egyetemi sportklubokban, ne legyen számukra választási kényszer, hogy sportolnak vagy egyetemi diplomát szereznek.

„Jelenleg a csapat felét alkotják egyetemünk hallgatói, és ez az arány évről évre növekedhet, mert az ETO utánpótlásában nevelkedő fiatalokat is arra biztatjuk, hogy a továbbtanulásnál válasszák a Széchenyi-egyetemet, kettős életpályát felvázolva számukra”

– hangsúlyozta. Megjegyezte, a „Tanulj Győrben, Sportolj Győrben” kampány éppen erről szól. Az intézmény ezt a folyamatot számos eszközzel támogatja, köztük kollégiumi elhelyezéssel, sportösztöndíjjal,egyéni tanulmányi és vizsgarenddel.

Az Uni Győr ETO HC csapatában tehát egyszerre adatik meg a sportolóknak a versenyzés és a továbbtanulás lehetősége.

Erre komoly igény is mutatkozik, Nagy Márk például toronymagasan lett a liga legtöbb gólt és pontot elérő játékosa a szezonban, aki maga is jelentkezett a Széchenyi István Egyetemre.


Szarvas Zoltán, a Győri ETO HC elnöke elmondta, amilyen nehéz, olyan sikeres is volt az év, hiszen az energiaválság nagy kihívás elé állította az egyesületet és a pályát üzemeltető alapítványt, de összefogással nemcsak a működést tudták biztosítani, hanem jelentős eredményeket is sikerült elérni. „Köszönet illeti az egész szakmai stábot, a kitartó szülőket és a srácokat, akik a jégen tették a dolgukat. Az egyetemi együttműködés nélkül kicsi eséllyel lehetne ilyen jövőképe a győri jégkorongnak” – tette hozzá az elnök.

Szintén nagy fegyvertény, hogy a Széchenyi István Egyetem jégkorongcsapata ezüstérmes lett a 2022/23-as MEFOB 3×3-as jégkorongbajnokságán.

A csapat elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gárdáját győzte le, aztán sikerült meglepnie a Testnevelési Egyetem (TE) második csapatát is. A két csoportmeccs után a döntőbe jutás volt a tét, ahol a Semmelweis Egyetem együttesét is felülmúlták a győriek. A döntőben végül a kizárólag volt vagy jelenlegi profi játékosokból álló TE első csapata állította meg a széchenyiseket.

A MEFOB-on ezüstérmet szerző egyetemi együttes (Forrás: unigyorsport.hu)
A jégkorongozás mellett a Győri Jégsport Központban az egyetemisták egyéb módokon is megtalálják a sportolási, szórakozási lehetőségeket, hiszen egyre nagyobb számban vannak jelen szurkolóként a mérkőzéseken, de a hallgatói korcsolyázás is nagy népszerűségnek örvend, amelyet testnevelésórák keretében vehettek igénybe.

Elindult a Győri ETO HC curlingszakosztálya is, a különleges sportágat a Mozdulj Campus program keretében próbálhatták ki az egyetemi polgárok, akik közül többen csatlakoztak a klubhoz.

bottom of page