top of page
Keresés
  • Szerző képeSimon Panka

Nemzetközi szinten is népszerű a Széchenyi-egyetem Apáczai-napok konferenciája

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében tartotta meg idei tudományos konferenciáját a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara.A 26. Apáczai-napokon többek között a neveléstudomány, a nyelvtudomány és kommunikáció, a humánerőforrás-fejlesztés, illetve a természettudomány területéről hallhattak előadást az érdeklődők, és megnyílt a dr. Barsi Ernő emléke előtt adózó állandó kiállítás is.


A XXVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencián dr. Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettes, a szervezőbizottság elnökeként köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, nagy öröm a kar számára, hogy az idei tanácskozásra rekordszámú jelentkező regisztrált a plenáris ülésre. Kifejtette: három tudományterületről 13 szakterületen, 17 szekcióban összesen 135 előadást hallgathat meg a közel 150 érdeklődő.

Dr. Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettes a szervezőbizottság elnökeként köszöntötte a résztvevőket. (Fotó: Májer Csaba József)

A konferenciát dr. Pongrácz Attila dékán nyitotta meg a kar névadóját idézve: „(…) aki jó kalauzokat választ, az nem egykönnyen térhet le a helyes útról, csak állhatatos elhatározással kövesse őket”. Kifejtette, hogy Apáczai Csere János a 17. században még a digitalizáció eszközei nélkül, mégis innovatívan és korát meghaladó módon közelített a tudományokhoz, hozzájárulva a társadalom fejlődéséhez. Hozzátette, hogy a kar a mostani konferencia referátumaival kíván hozzájárulni a tudás alapú társadalom megteremtéséhez, az új irányok kijelöléséhez és a magyar nevelés-, humán- és társadalomtudomány fejlesztéséhez. Hangsúlyozta még, hogy az eseményre az országhatárokon túlról is szép számmal érkeztek, így elmondható, hogy a magyarság szempontjából a rendezvénynek globális kisugárzása és nemzetközi hatása is van.

A tudományos konferenciát dr. Pongrácz Attila, a kar dékánja nyitotta meg. (Fotó: Májer Csaba József)

A XXVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencia a plenáris előadásokkal folytatódott, melyek témái és előadói – kapcsolódva az idei tematikához – elsősorban a nevelés- és társadalomtudományok különböző területein mutattak új irányokat.

Elsőként Csehné dr. habil. Papp Imola egyetemi docens (ELTE Pedagógiai és Pszichológia Kar Felnőttképzési-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet) értekezését hallgathatták meg a résztvevők. A Regionális tagozódás a humánerőforrás-fejlesztésben című előadás Magyarország munkaerő- áramlását elemezte az elmúlt száz év történelmi és gazdasági folyamatai tükrében. (Fotó: Májer Csaba József)
Kövecsesné dr. Gősi Viktória egyetemi docens előadásában a digitális kor okozta kihívásokra adott új módszertani megoldásokról beszélt a tanítás-tanulás területén. (Fotó: Májer Csaba József)
A plenáris ülés harmadik előadásában dr. Pápai Lajos emeritus győri püspök Prohászka Ottokár életét mutatta be, oktatási, akadémiai és írói tevékenységén keresztül. A napba öltözött ember című előadásában igyekezett olyan életeseményeket feleleveníteni, mely korának politikai viszontagságai tükrében, a mai kor emberének is példaértékű lehet. (Fotó: Májer Csaba József)

„A szeretet sugározzon mindenüvé” – megnyílt a dr. Barsi Ernő állandó kiállítás

A plenáris ülés zárásaként dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens, a Barsi Ernő Szakkollégium társelnöke nyitotta meg a dr. Barsi Ernő hagyatékát és emlékét megőrizni hivatott állandó kiállítást. Beszédében hangsúlyozta, hogy egykori oktatójának oly gazdag és csodálatos volt az életútja, hogy kulcsszavakba foglalva is nehéz összegezni. Kifejtette: „dr. Barsi Ernő a főiskolai oktatói tevékenysége mellett néprajz- és népzenekutatással, hegedűművészettel, teológiával, kórusvezetéssel és értékmegőrzéssel foglalkozott, mindemelett pedig a legnemesebb értelemben nagybetűs tanító, családapa és férj is volt”.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi docens, a Barsi Ernő Szakkollégium társelnöke nyitotta meg a dr. Barsi Ernő állandó kiállítást. (Fotó: Májer Csaba József)

Hozzátette, hatalmas szellemi hagyatékát jól mutatja a róla elnevezett számos kórus, szakkollégium, emlékérem, népdalkör és oktatási intézmény is. A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár 2017-ben dr. Barsi Ernő munkásságát felvette a megyerikumok közé, Győrben pedig utcát neveztek el róla. Az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar, ahol több mint 50 évig tanított, díszterme névadójaként is őrzi emlékét.

„A szeretet sugározzon mindenüvé. Mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, sem tanítani, sem írni. Szeresse mindenki az övéit, saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja.” (Dr. Barsi Ernő, 1920. június 28. — 2013. augusztus 8.) (Fotó: Magyar Kurír)

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna végül megköszönte a segítséget a kiállítás létrejöttében közreműködőknek, és külön köszöntötte ifj. Barsi Ernőt, aki édesapja hagyatékát felajánlotta az intézménynek. A megnyitó lezárásaként közös népdal csendült fel a teremben.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna és ifj. Barsi Ernő a kiállítás tárgyai között. (Fotó: Májer Csaba József)

A plenáris ülés a XXVI. Apáczai-napok Tudományos Konferencia a karon dolgozó képzőművész oktatók alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitójával folytatódott. Majd a szekcióülések következtek, és az összegző lezárással ért véget a tudományos értekezlet.

A plenáris ülés a karon dolgozó képzőművész oktatók kiállításmegnyitójával zárult. (Fotó: Májer Csaba József)


bottom of page