top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

RUN-EU: nyolc európai egyetem vezetőit és hallgatóit látta vendégül a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem volt a házigazdája a Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (RUN-EU) elnöki találkozójának, vezetői bizottsági ülésének és a kutató hallgatók hetének április 24. és 28. között. Az eseményen nyolc ország fiataljai a digitalizáció, a fenntarthatóság és a társadalmi innováció aktuális témaköreiben vettek részt rövid képzési programokon.


A 2020-ban megalakult RUN-EU munkájában a Széchenyi István Egyetem partnereként hat külföldi felsőoktatási intézmény – a portugál Leiriai és Cavadói–avéi Egyetem, az ír Shannoni Műszaki Egyetem, a holland NHL Stenden Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a finn HAMK Egyetem és az osztrák Vorarlbergi Alkalmazott Tudományok Egyeteme – vesz részt. A „szövetség” tagjainak célja a jövő felsőoktatásának innovációja az „Európai egyetem” brand égisze alatt.

Az együttműködés keretében rendezték meg a győri kampuszon egy időben a konzorcium tagjainak három jelentős eseményét, az elnöki találkozót, a vezetői bizottsági ülést, valamint a kutató hallgatók hetét, amelyeken valamennyi intézmény – sőt a szervezethez újonnan csatlakozni készülő belga Howest Alkalmazott Tudományok Egyeteme és spanyol Burgosi Egyetem is – képviseltette magát.
A résztvevők csoportképe a Széchenyi István Egyetem főbejáratánál. (Fotó: Májer Csaba József)

Az ír, holland, portugál, spanyol, finn, osztrák, belga és magyar hallgatók a hét keretében rövid képzési programokon vettek részt, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a társadalmi innováció aktuális témaköreiben. „Feladatuk az Európai Unió irányelveit követő lehetséges kutatási projektek kialakítása volt, amiben oktatók, szakemberek segítették őket. Azért ezt a három témát választottuk, mert ezek lesznek az EU következő pályázati körének kulcsterületei. Köszönjük dr. Harmati Istvánnak, a Matematika és Számítástudomány Tanszék egyetemi docensének, Szombati-Serfőző Eszternek, az egyetem szolgáltatásokért és hallgatói életért felelős igazgatójának, dr. Torma Andrásnak, az Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszék vezetőjének és Németh Péternek, a tanszék tudományos segédmunkatársának a rövid képzési programok megvalósításához nyújtott hatalmas munkáját. A programokkal párhuzamosan zajlott a »Who are we? – Mapping the identity of the RUN-EU-er» című, interkulturális készségfejlesztő rövid képzési program, amely jelenléti hetének az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar adott otthont. Ebben egyetemünkről dr. Szőke Júlia, dr. Helen Sherwin és dr. Makkos Anikó vettek részt főszervezőként és oktatóként, amiért szintén köszönettel tartozunk” – mondta Kalamár Réka, a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi és Alumni Programok Központjának osztályvezetője.

A rövid képzési programok megnyitójára megtelt a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének konferenciaterme. (Májer Csaba József)
A hallgatók a digitalizáció, a fenntarthatóság és a társadalmi innováció témaköreiben tanultak és dolgoztak együtt a rövid képzési programok során. (Fotó: Májer Csaba József)

A hallgatók prezentációban mutatták be eredményeiket a program végén. (Fotó: Májer Csaba József)


Az elnöki találkozó és a vezetői bizottsági ülés együttes megnyitóján prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tartott a magyar felsőoktatási modellváltásról, amelynek eredményeként már 21 egyetem működik alapítványi fenntartásban.

Hangsúlyozta: a sikeres nemzetközi példák alapján elfogadott változtatás célja az volt, hogy a felsőoktatás a gazdaság igényeire nyitottabban, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködve, minőség- és teljesítményelvűen működjön. Hozzátette: ennek köszönhetően a gazdaság a jelenleginél több magasan képzett szakemberrel számolhat, miközben bővülnek a kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások is. Prof. dr. Palkovics László a Széchenyi István Egyetem kapcsán kiemelte a jelentős fejlesztéseket, így az épülő győri és zalaegerszegi tudományos és innovációs parkot, a győri egészségtechnológiai campust, valamint a nemrégiben átadott mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaságot.


Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese elmondta: az elnöki találkozó a RUN-EU konzorcium általa jövőben végrehajtandó feladatokról szólt, amelyek három pillérre, az oktatási, a kutatási és a harmadik missziós együttműködésekre épülnek.

„A folytatásban kiemelt hangsúlyt kapnak a mikrotanúsítványok és a kettős képzési programok, illetve a kölcsönösen előnyös kutatási és vállalati partnerségek, a tovább erősödő oktatói és hallgatói mobilitások mellett”

– húzta alá az elnökhelyettes.

Az elnöki találkozó résztvevői. (Fotó: Májer Csaba József)

A szakmai programokon kívül a vendégek gyárlátogatáson vettek részt a győri Audi Hungariánál, kampusztúrán ismerték meg a Széchenyi-egyetem folyamatosan fejlődő infrastruktúráját, valamint a hallgatókkal közösen Magyar Esten kerültek közelebb a magyar kultúrához.

Rendkívül jó hangulatban telt a Magyar est a Széchenyi István Egyetem Bridge Hallgatói és Oktatói Klubjában. (Fotók: Szép Kornél)

Galéria az eseményről. (Fotók: Májer Csaba József)






bottom of page