top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Ultrakönnyű olajtermelő rendszer fejlesztésében vett részt a Széchenyi-egyetem

Az OILTECH Kft. és konzorciumi partnerei, a METÁL-KER Kft., valamint a Széchenyi István Egyetem 413,08 millió forint támogatásban részesült a GINOP-2.2.1-18 azonosítószámú, „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott, „Ultrakönnyű olajtermelő rendszer és kapcsolódó technológiai képességek fejlesztése” címet viselő projektje megvalósítására. A támogatás mértéke a projekt elszámolható összköltségének 57.93 %-a, mely vissza nem térítendő támogatás. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból valósult meg.

A fejlesztés célja egy olyan új ultrakönnyű olajtermelő rendszer kifejlesztése volt, mellyel a már gazdaságtalanul termeltethető földgáz- és kőolajmezők újra termeltethetővé válnak, vagy új mezők termelésbe állítása előtt ún. próbatermeltetés végezhető.

Fontos szempont volt a gyors (át)telepíthetőség, a költségek minimalizálása, a berendezések méreteinek és tömegének csökkentése, a környezet óvása, az egyszerű rekultiváció.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A projektben az OILTECH Kft. a fejlesztési koncepció és a termék specifikáció kidolgozásán túl összeállította az új olajtermelő rendszert, a berendezés prototípusát hozta létre. A METÁL-KER Kft. feladata a kapcsolódó technológiai képességek fejlesztése volt, melynek keretében kidolgozásra kerültek új típusú hegesztési, felrakó hegesztési és termikus vágási technológiák.

A Széchenyi István Egyetem feladata volt, hogy a Metál-Ker Kft. által kifejlesztendő hegesztési technológiákat ipari kutatási eredményekkel segítse, támassza alá.

A projektben végzett feladatok teljes egészében kapcsolódtak a konzorciumi tagok alaptevékenységéhez: az Oiltech Kft. régóta gyárt olajipari berendezéseket, a Metál-Ker Kft. a hegesztési technológiák kifejlesztésével és alkalmazásával foglalkozik, a Széchenyi István Egyetem pedig ezen témákban főként anyagszerkezettani ipari kutatásokat folytat.


A projekt Lovásziban, Zalalövőn és Győrben valósult meg a konzorciumi tagok székhelyén, egymással szorosan és folyamatosan együttműködve. A projekt 2022. november 30-án zárult.


A projekt eredményeként létrejött új robotos megmunkálási technológiák nemcsak az OILTECH Kft. által kifejlesztésre kerülő termékek egyes elemeinek gyártásához kapcsolódnak, hanem ágazati szinten erősítik a hazai exportképes termékfejlesztést.

A projekt keretében létrejövő eredmények kiterjeszthetők hasonló egyedi rendszereknél is, így az ultrakönnyű mobil olajtermelő rendszer kifejlesztése további kutatási témaköröket vethet fel. A szakirodalomban és más gyártóknál sem ismert olyan megoldás, amely mobil, kútkörzetekbe telepíthető berendezésekre utal. Ezért a projekt jelentősége iparági és nemzetközi szinten is újdonságtartalommal bír.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg.



bottom of page